De ‘reis-blues’, ‘post-vakantie-blues’ of de ‘terug-aan-het-werk-blues’ a.k.a. het ‘weer-thuis-syndroom’. Als het beestje maar een naam heeft.

BACK TO LIFE. BACK TO REALITY

Komt jullie bekend voor? Ik ben vast niet de enige die het hier moeilijk mee heeft. Blijkbaar bestaat hier zelfs (echt waar!) een formule voor: jobtevredenheid plus relatie met de collega’s, vermenigvuldigd met de mogelijkheid om te ontspannen. Euh? Again?

Als je last hebt van de vakantieblues dan heb je moeite met opstaan, weinig energie, en de motivatie zit onder nul. Het idee dat je weer aan de slag moet maakt je misselijk en je kruipt het liefst van al terug op de vliegtuig of onder een dekentje in je zetel.

Maar goed, aan alle mooie liedjes komt een eind. En dat eind is meestal een begin: terug aan het werk. Het ‘goei leven’ is voorbij, die centen die elke maand op je rekening verschijnen moet je verdienen. Je baas verwacht je terug. Gelukkig doe ik mijn job graag.

De reis-bleus

Eerste dag terug op kantoor. #pruillip

Ik ben er een maand tussen uit geweest, behoorlijk lang dus als je weet dat er werknemers zijn die maar een maand kunnen nemen op een gans jaar. Ik wéét dit, en ik voel met jullie mee. Ik heb geluk: ik heb 36 vakantiedagen. Daarboven op maak ik geregeld overuren die ik later weer compenseer door vakantie te nemen.

MIJN BREIN IS AL THUIS

Bij mij begint de vakantieblues eigenlijk al op de laatste dagen van de reis: ik probeer nog volop te genieten maar toch blader ik in m’n hoofd al door mijn agenda. Wat zou er op de planning staan? Zou ik het meteen weer druk krijgen? Hopelijk heb ik niet te veel mails. Ik ben de laatste dag van een reis daardoor meestal wat afwezig, mijn hersenen zijn namelijk al onderweg.

Vanmorgen was er dan geen weg terug. Opnieuw had ik veel moeite met opstaan (niet mijn gewoonte, kwam door de jetlag). Collega’s die wat lacherig doen over mijn huidskleur, ik zie namelijk nogal bruin. Mijn mailbox die explodeert. Mijn agenda die staat volgekribbeld. This is it. En weer dat liedje in m’n hoofd.. back to life, back to reality…

Opeens is er weer tijd. En word je verwacht daar iets mee te doen.

 KAN IK ER EEN PILLEKE TEGEN PAKKEN?

En wat werkt nu tegen de vakantieblues? Volgens Het Laatste Nieuws bestaat daar oneindigheid over. Maar met hun conclusie over de beste manier ben ik het eens: een nieuwe vakantie boeken. Ja, korte pijn! Thuiskomen, bekomen, en: opnieuw plannen. Heb je weer iets om naar uit te kijken.

Oh, en ga (als je kan!) niet meteen de volgende dag weer werken maar probeer nog een dag thuis te blijven zodat je rustig op je positieven kan komen. Bedenk ook even dat je werk je leven niet is. Natuurlijk is je job belangrijk, maar ontspanning is dat des te meer.

Naast je werk creatief bezig zijn of een hobby waar je je volledig in kan smijten, kan ook helpen om die dagelijkse sleur en dus ook dat verlangen naar vakantie, op te vangen. Dank u blog.

FullSizeRender

Wanneer mag ik weer?

Hoe kom jij van die vakantieblues af? Nog tips?

P.S. Huilen mag, het is normaal dat je weer even aan je leven moeten wennen. Toch?