doen in Rome

Lijstjes genoeg met wat je zeker niet mag overslaan in Barcelona, in welke landen in Azië je het best kan backpacken of waar de hipster zijn slaatje best verorbert in Berlijn. Ik wilde even iets anders omdat ik op reis vaak denk: “Dit had ik niet gedaan als ik wist dat het zo was”.

Soms wil je weten waar je het best weg blijft of welke voorschriften je echt niet kan negeren. Pppssttt! Onderaan dit artikel vertel ik je trouwens wat je wél moet doen. Met enkele leuke insider tips 😉

Rome, mijn stad. De stad waar ik mij thuis voel. De stad waarin ik graag verdwaal. Ik woonde twee maanden in Rome in 2008, tijdens de stage voor mijn opleiding journalistiek. Niet onlogisch dus, dat ik mijn hart aan deze stad verloren heb. Ik keer regelmatig terug, en elke keer overvalt me hetzelfde gevoel: “ik ben thuis!”.

GELOOF ME, DOE DEZE DINGEN ALSJEBLIEF NIET!

1. In juli of augustus naar Rome trekken

Voor deze nummer 1 heb ik een goede reden. In juli of augustus is het er namelijk véél te heet. Vergeet niet dat je in een stadscentrum zit, in het midden van de zomer. Neen, blijf hier dan liever weg. De Romein zelf vlucht trouwens ook en neemt vakantie aan de kust. Locals know best!

In juli en augustus is er veel gesloten en kan Rome er saai bij liggen. Je wil je toch tussen de Romeinen kunnen gooien? Trouwens, ik woonde in Rome in februari en maart en ik kon zelfs in die maanden lekker zonnen. Veel aangenamer dan een brandende 37 graden. In principe is de beste periode voor een bezoek aan de Eeuwige Stad is april tot juni en september tot oktober.

Tiber Rome

Gemakkelijk van de luchthaven naar het centrum? Boek een luchthavenshuttle

2. In de rij gaan staan voor het Colloseum

Nee, het Colosseum kan je niet zomaar overslaan. Het is een must see! Maar of je daarvoor in die gigantische rij moet gaan aanschuiven? Echt niet. In het Fast Track ticket voor het Colosseum zit namelijk ook een bezoek aan het Forum Romanum en Palatino in. Dus ga eerst daarheen, schuif daar even aan (meestal niet lang, maximum kwartiertje).

Als je daarna het Colosseum wil bezoeken, kan je gewoon de rij voorbij wandelen en met je ticket binnen lopen. Of, misschien nog slimmer, koop thuis al een Rome Tourist Card . De Rome Tourist Card is de eerste City pas in de wereld die niet opgehaald hoeft te worden en gescand kan worden vanaf je telefoon bij alle attracties en musea! Een uitstekende optie voor iedereen die wil genieten van alle hoogtepunten van Rome (Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pietersbasilliek, Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel – Skip the line! en het Pantheon) zonder alle tickets los te boeken! Super handig dus: hier kan je de Rome City Pass boeken.

2019 update! Het is mij aan de oren gekomen dat het Colloseum Skip The Line helaas vaak is uitverkocht. Niet tof hé, want die mogen we natuurlijk niet zomaar overslaan. Ik ben op zoek gegaan naar een goed alternatief: Skip The Line + video gids, van deze tickets zijn er vaak nog wel beschikbaar. Ook met niét in de wachtrij staan. Doen dus 😉

3. Het toeristenmenu bestellen op restaurant

Ik zie het veel mensen nog doen, intekenen op het toeristenmenu. Twintig euro voor een driegangenmenu is inderdaad aantrekkelijk, maar als er een menu buiten hangt met foto’s, loop dan alsjeblief ver van weg. De kwaliteit van zulke toeristenmenu’s is vaak niet naar behoren. Probeer de Italiaanse keuken een klein beetje te leren kennen en zo kom je verder dan een slap stuk pizza.

Ik help je op weg met dit handige lijstje zodat je geen mal figuur slaat op restaurant:

  • Antipasto is een voorgerecht (geen pasta).
  • Primo is het eerste gerecht en kan een pasta, lasagne, gnocchi, risotto of soepje zijn. 
  • Secondo is het tweede gerecht dat bestaat uit vlees of vis (geen groenten of aardappelen).
  • Contorni: wil je groenten bij je vlees of vis dan moet je dit apart bestellen.
  • Dessert is niet populair, meestal kan je wel ijs bestellen. Een koffie (caffè) is de afsluiter van de maaltijd.
Italiaanse pasta

4. In elke fontein een muntje gooien

Het mag hoor, maar enkel in de Trevi-fontein. Ga niet in elke fontein die je in Rome ziet, een muntje gooien. Je zou een belachelijk figuur slaan. De legende zegt dat je na het gooien van een muntje in de Trevi gegarandeerd terug keert naar de Eeuwige Stad. Hoe gooi je correct een muntje in de Trevi? Ga met je rug naar de fontein staan. Gooi daarna met je rechterhand een muntje over je linkerschouder.

* lichte paniek * De laatste keer dat ik Rome was (afgelopen september) stond de Trevi-fontein in de stelling en mocht je geen muntje gooien. Help! Zou dat de laatste keer zijn dat ik voet zette op Romeinse bodem?

By the way. Bezoek de fontein niet op het drukst van de dag, dus niet tussen pakweg 10 en 18u. Ga erg vroeg, of gewoon heel laat. Vooral dat laatste is mega gezellig, ik at er vaak m’n dessertje (ijs) voor ik naar huis ging.

5. Waag het niet een slecht ijsje te verorberen!

Smullen maar! Ijsjes in Rome zijn super. Over het algemeen is de gelato er onberispelijk maar je hebt er ook wat ik noem het ‘fast food ijs’. Schreeuwerige kleuren die gewoon te fel zijn om waar te zijn. Niet doen. Te bewerkt, niet lekker. Je herkent ze echt wel, de artisanale ijsjesverkopers.

Toch moeite mee? Het beste ijs van Rome vind je volgens velen bij Il Gelato di San Crispino, vlakbij Trevi fontein. Een goede reisgids lijst meestal ook een aantal aanraders op. Beginnen jullie ook al te watertanden van een tripje naar Rome

Rome

6. Iets eten of drinken op Piazza Navona

Een beginnersfout. Dit plein heeft alles: grotesk, gezellig, een fontein, … Dé plek om mensen te kijken en de terrasjes lonken. Maar jongens, het is hier ZO duur. Het is echt zoeken naar een plekje. En dan die rekening.

Nee, loop dan even een paar straatjes verder. Of ga op zoek naar wat lekkers in de wijk Trastevere of Testaccio. Authentieke restaurantjes zat!

doen in Rome

7. Een kerk binnen wandelen in een jurkje

Misschien dat het je in andere landen wel kan proberen, maar in Rome zou ik het niet doen. Bedek uit respect schouders en knieën als je een kerk binnen stapt. Ik zorgde bijvoorbeeld altijd dat ik een sjaal in m’n handtas of rugzak had zitten.

Ook je hoofddeksel, een hoed of petje, moet je afzetten. Doe dit ook, het is een vorm van respect die je volgens mij echt niet mag negeren. Geniet zo onbezorgd van alle historiek van Sint-Pietersbasiliek door voor je vertrek een ticket te boeken met audiogids. Ook voor het Vaticaan museum kan je thuis op voorhand een ticket boeken, zodat je niet in de ellenlange rij moet aanschuiven. 

TER COMPENSATIE

Wat je dan wél moet doen tijdens je citytrip in Rome