Lijstjes genoeg met wat je zeker niet mag overslaan in Barcelona, in welke landen in Azië je het best kan backpacken of waar de hipster zijn slaatje best verorbert in Berlijn. Ik wilde even iets anders omdat ik op reis vaak denk: “Dit had ik niet gedaan als ik wist dat het zo was”.

Soms wil je weten waar je het best weg blijft of welke voorschriften je echt niet kan negeren. Pppssttt! Onderaan dit artikel vertel ik je trouwens wat je wél moet doen. Met enkele leuke insider tips 😉

Rome, mijn stad. De stad waar ik mij thuis voel. De stad waarin ik graag verdwaal. Ik woonde twee maanden in Rome in 2008, tijdens de stage voor mijn opleiding journalistiek. Niet onlogisch dus, dat ik mijn hart aan deze stad verloren heb. Ik keer regelmatig terug, en elke keer overvalt me hetzelfde gevoel: “ik ben thuis!”.

GELOOF ME, DOE DEZE DINGEN ALSJEBLIEF NIET!

1. In juli of augustus naar Rome trekken

Voor deze nummer 1 heb ik een goede reden. In juli of augustus is het er namelijk véél te heet. Vergeet niet dat je in een stadscentrum zit, in het midden van de zomer. Neen, blijf hier dan liever weg. De Romein zelf vlucht trouwens ook en neemt vakantie aan de kust. Locals know best!

In juli en augustus is er veel gesloten en kan Rome er saai bij liggen. Je wil je toch tussen de Romeinen kunnen gooien? Trouwens, ik woonde in Rome in februari en maart en ik kon zelfs in die maanden lekker zonnen. Veel aangenamer dan een brandende 37 graden. In principe is de beste periode voor een bezoek aan de Eeuwige Stad is april tot juni en september tot oktober.

Tiber Rome

Gemakkelijk van de luchthaven naar het centrum? Boek een luchthavenshuttle

2. In de rij gaan staan voor het Colloseum

Nee, het Colosseum kan je niet zomaar overslaan. Het is een must see! Maar of je daarvoor in die gigantische rij moet gaan aanschuiven? Echt niet. In het Fast Track ticket voor het Colosseum zit namelijk ook een bezoek aan het Forum Romanum en Palatino in. Dus ga eerst daarheen, schuif daar even aan (meestal niet lang, maximum kwartiertje).

Als je daarna het Colosseum wil bezoeken, kan je gewoon de rij voorbij wandelen en met je ticket binnen lopen. Of, misschien nog slimmer, koop thuis al een Rome Tourist Card . De Rome Tourist Card is de eerste City pas in de wereld die niet opgehaald hoeft te worden en gescand kan worden vanaf je telefoon bij alle attracties en musea! Een uitstekende optie voor iedereen die wil genieten van alle hoogtepunten van Rome (Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pietersbasilliek, Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel – Skip the line! en het Pantheon) zonder alle tickets los te boeken! Super handig dus: hier kan je de Rome City Pass boeken.

2019 update! Het is mij aan de oren gekomen dat het Colloseum Skip The Line helaas vaak is uitverkocht. Niet tof hé, want die mogen we natuurlijk niet zomaar overslaan. Ik ben op zoek gegaan naar een goed alternatief: Skip The Line + video gids, van deze tickets zijn er vaak nog wel beschikbaar. Ook met niét in de wachtrij staan. Doen dus 😉

3. Het toeristenmenu bestellen op restaurant

Ik zie het veel mensen nog doen, intekenen op het toeristenmenu. Twintig euro voor een driegangenmenu is inderdaad aantrekkelijk, maar als er een menu buiten hangt met foto’s, loop dan alsjeblief ver van weg. De kwaliteit van zulke toeristenmenu’s is vaak niet naar behoren. Probeer de Italiaanse keuken een klein beetje te leren kennen en zo kom je verder dan een slap stuk pizza.

Ik help je op weg met dit handige lijstje zodat je geen mal figuur slaat op restaurant:

 • Antipasto is een voorgerecht (geen pasta).
 • Primo is het eerste gerecht en kan een pasta, lasagne, gnocchi, risotto of soepje zijn. 
 • Secondo is het tweede gerecht dat bestaat uit vlees of vis (geen groenten of aardappelen).
 • Contorni: wil je groenten bij je vlees of vis dan moet je dit apart bestellen.
 • Dessert is niet populair, meestal kan je wel ijs bestellen. Een koffie (caffè) is de afsluiter van de maaltijd.
Italiaanse pasta

4. In elke fontein een muntje gooien

Het mag hoor, maar enkel in de Trevi-fontein. Ga niet in elke fontein die je in Rome ziet, een muntje gooien. Je zou een belachelijk figuur slaan. De legende zegt dat je na het gooien van een muntje in de Trevi gegarandeerd terug keert naar de Eeuwige Stad. Hoe gooi je correct een muntje in de Trevi? Ga met je rug naar de fontein staan. Gooi daarna met je rechterhand een muntje over je linkerschouder.

* lichte paniek * De laatste keer dat ik Rome was (afgelopen september) stond de Trevi-fontein in de stelling en mocht je geen muntje gooien. Help! Zou dat de laatste keer zijn dat ik voet zette op Romeinse bodem?

By the way. Bezoek de fontein niet op het drukst van de dag, dus niet tussen pakweg 10 en 18u. Ga erg vroeg, of gewoon heel laat. Vooral dat laatste is mega gezellig, ik at er vaak m’n dessertje (ijs) voor ik naar huis ging.

5. Waag het niet een slecht ijsje te verorberen!

Smullen maar! Ijsjes in Rome zijn super. Over het algemeen is de gelato er onberispelijk maar je hebt er ook wat ik noem het ‘fast food ijs’. Schreeuwerige kleuren die gewoon te fel zijn om waar te zijn. Niet doen. Te bewerkt, niet lekker. Je herkent ze echt wel, de artisanale ijsjesverkopers.

Toch moeite mee? Het beste ijs van Rome vind je volgens velen bij Il Gelato di San Crispino, vlakbij Trevi fontein. Een goede reisgids lijst meestal ook een aantal aanraders op. Beginnen jullie ook al te watertanden van een tripje naar Rome

Rome

6. Iets eten of drinken op Piazza Navona

Een beginnersfout. Dit plein heeft alles: grotesk, gezellig, een fontein, … Dé plek om mensen te kijken en de terrasjes lonken. Maar jongens, het is hier ZO duur. Het is echt zoeken naar een plekje. En dan die rekening.

Nee, loop dan even een paar straatjes verder. Of ga op zoek naar wat lekkers in de wijk Trastevere of Testaccio. Authentieke restaurantjes zat!

doen in Rome

7. Een kerk binnen wandelen in een jurkje

Misschien dat het je in andere landen wel kan proberen, maar in Rome zou ik het niet doen. Bedek uit respect schouders en knieën als je een kerk binnen stapt. Ik zorgde bijvoorbeeld altijd dat ik een sjaal in m’n handtas of rugzak had zitten.

Ook je hoofddeksel, een hoed of petje, moet je afzetten. Doe dit ook, het is een vorm van respect die je volgens mij echt niet mag negeren. Geniet zo onbezorgd van alle historiek van Sint-Pietersbasiliek door voor je vertrek een ticket te boeken met audiogids. Ook voor het Vaticaan museum kan je thuis op voorhand een ticket boeken, zodat je niet in de ellenlange rij moet aanschuiven. 

TER COMPENSATIE

Wat je dan wél moet doen tijdens je citytrip in Rome

62 reacties

 1. avatar

  Ik vind Rome één van de mooiste Europese steden. Prachtige wandelstad

  1. avatar

   Heerlijk hé! Kan ook niet wachten om weer eens terug te gaan.

 2. avatar

  Hoi Niels,

  De wijk montri , is dat een leuke,goede wijk? Waar we alles een beetje op loopafstand hebben van de grootste bezienswaardigheden .

  1. avatar

   Hoi, ja hoor… Erg leuke wijk! De afgelopen jaren één van de hipste wijken van Rome geworden. Niet ver van de bezienswaardigheden en vol met toffe wijnbars, lekkere restaurantjes etc. Zeker een aanrader!

 3. avatar

  Beste Nies,

  Heb je een tip waar je ergens gewoon kunt zwemmen in oktober in Rome?
  Dus geen sportschool of aquapark maar gewoon even lekker ontspannen in het water , eventueel met een bubbelbad o.i.d.
  Misschien overdekt i.v.m. de temperatuur

  1. avatar

   Hi Mieke, dankjewel voor je vraag… Hier heb ik zo meteen geen antwoord op. Als ik iets tegenkom, laat ik het je weten!

  2. avatar
   Yvonne zegt:

   Hoi Nies,
   ik wil met mijn zoon en een vriend van hem naar Rome.Mijn zoon heeft een scootmobiel en is in het bezit van een invalide parkeerkaart.Ik wil met een auto door de stad naar alle plekken die mooi zijn.Is dat te doen ? Openbaar vervoer is niet te doen met scootmobiel .

 4. avatar
  Alex zegt:

  Hoi Nies,

  Mijn vrouw en ik gaan voor het eerst naar Italië voor een fly and drive van 15 juni tot 29 Juni., nou gaan we ook Rome aandoen voor 3 dagen.
  de fietstour hebben we natuurlijk geboekt ik lees alleen maar positieve reacties.
  Wij willen ook naar het Coloseum en lazen dat je een citypass kunt nemen.
  Ik klikte dat aan op jou site maar zag dat je vluchtnummers etc. in moet vullen dus kwam ik daar niet verder
  aangezien wij met de auto rondreizen.
  De hop on and off lijkt ons ook mooi en ga zo maar door maar willen graag de lange rijen skippen.
  Heb je nog tips hoe we dit dan het beste kunnen doen.

  Groet Alex en Vivienne

 5. avatar
  pascal zegt:

  goede dag nies
  erg leuk om je tips te lezen en we zullen er ook gebruik van maken
  nu willen we graag die roma pas halen alleen ik twijfel omdat je moet aangeven wanneer je gaat is dit alleen de dag of ook hoe laat je van plan bent aan te komen
  we gaan trouwens 15 april die kant op

 6. avatar
  terpstra zegt:

  hoi wij gaan in april naar rome nou wil ik de citypass kopen dan zit de hopp on bus erbij maar ik weet dat er 1 rijdt die heeft nederlands talig erbij kun je die dan ook uitzoeken weet jij dat toevallig
  en we zitten in het regent hotel volgens mij dichtbij villa borghese zitten we dan heel erg ver van het colloseum af
  en heb je voor savonds ook een tip waar we naar toe kunnen gaan ik ga samen met mijn zoon van 17

  1. avatar
   terpstra zegt:

   oja we gaan op maandag 16 april tot woensdag
   18 april

 7. avatar

  Hoi Nies wat een leuke handige rubriek. Gelijk opgeslagen.
  Ik ga voor het eerst alleen met mij zoon op reis (Als we gaan is hij net 10jr dus best spannend maar ontzettend leuk zo’n moeder zoon reisje). Hij mocht kiezen en koos voor Rome. Goede keuze. Wij hebben echter geen andere keuze dan in augustus te reizen helaas. Enige nadeel. De hitte is ons bekend. Ik vraag mij echter af in hoeverre alles dicht is dan. Dat zou toch wel erg jammer zijn als veel restaurants enz dicht zijn.
  We gaan een volle week. En wil de bezienswaardigheden in de vroege ochtend of avond gaan bekijken en overdag een keer naar het strand. Is dat goed te doen(naar het strand gaan)? Tips waar we moeten zijn?
  Met een jong kind en koffers vind ik het prettigst om per shared shuttle van het vliegveld naar onze AirBnB loft te komen maar ik zie door de bomen het bos niet. Heb je een tip?
  We verblijven trouwens in de wijk Esquillino / straat Via Machiavelli…. is dat een goede buurt?
  Zo…. vragenvuur voorbij haha
  Gr Kim

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Kim! Wat leuk dat je met je zoon naar Rome gaat. Wordt sowieso erg leuk.. Niet alles is dicht hoor, maar sommige zaken wel want die eigenaars zijn op vakantie. Je andere vragen kan je misschien beter stellen in mijn Facebookgroep ‘Globetrottende Gezinnen’, dan ga je meer en recentere antwoorden krijgen. Ik zie je daar 😉

   1. avatar

    He Nies,
    Wij gaan binnen enkele weken naar Rome en verblijven dichtbij Forum Romanum. Kan je hier gemakkelijk met openbaar vervoer geraken? Nog enkele tips om zeker te doen in Rome? alvast bedankt!

 8. avatar

  Hey, Ik ga naar rome voor 2 weken. Bestaat er een maandpas voor metro, bussen,… voor studenten? Is de buurt van Termini in de winter (februari) gevaarlijk?

  1. avatar

   Dag Jan, er is inderdaad een maandpas voor de metro en bussen, die kan je in elk metro station kopen. Een hop on hop off bus is ook echt leuk:
   Hop on Hop off Bus: http://reismicrobe.rome.ticketbar.eu/nl/wandel-tour/rome-hop-on-hop-off-bus-/

 9. avatar
  Nikie zegt:

  Oh ooh wij zitten met b&b dus in termini is het daar echt zo erg??

  1. avatar

   Hangt er wat vanaf waar.. De buurt is gewoon niet erg gezellig, wel goedkoper natuurlijk 🙂 Komt goed!

   1. avatar
    Nikie zegt:

    Termini in bed

   2. avatar
    Nikie zegt:

    Ken je de b&b termini in bed??

    1. avatar

     Hoi Nikie, nee die B&B ken ik niet. Ik ben snel gaan kijken op booking en heeft een score van 8.4 dus dat zal wel in orde zijn! Komt helemaal goed. Geniet er maar van!

 10. avatar
  Yvonne zegt:

  Dag Nies, ik ga begin november met mijn zus naar Rome en willen kiezen voor een OMNIA Card met Vaticaan. Je kunt met deze kaart ook gratis naar galleria Borghese. Weet jij misschien of je dan ook moet reserveren?

 11. avatar
  Van der Hart zegt:

  Beste Nies, Bedankt voor de goede tips !
  Ik ga 24 t/m 28 December naar Rome, ik wil daar de kerst een keer meemaken, een leuke relais gevonden ( relais Giulia) wat volgens mij goed centraal ligt.
  Rome heb ik 2x gezien toen ik nog kind was.
  Zou 3 dagen wel genoeg zijn ? Ik hou erg van kerken, musea, kloosters ect.
  Waar kan je goed, echt GOED, uit eten zoals met de kerst ( ik ga alleen) .
  Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten en of die erg interesant zijn ?
  Bedankt voor je reactie alvast.

  Groetjes,
  Désirée van der Hart.

  1. avatar

   Hoi Désirée, wil je even wat rust of groen in Rome dan kan je afzakken naar Villa Borghese. Een fiets huren in Rome klinkt misschien gevaarlijk maar zo hebben wij veel gezien op korte tijd, en ook enkele mooie panorama’s kunnen bewonderen. Verder is alles te voet goed te doen. Probeer voor de bezienswaardigheden goed vroeg te gaan, het kan er wel eens druk zijn. Geniet ervan!

 12. avatar
  Evi zegt:

  Dag Nies,

  Wat leuk om je tips te lezen! Nu kreeg ik wel een beetje schrik… Wij gaan van 3 juli tot en met 8 juli naar Rome…
  Hopelijk zijn er toch heel wat zaken “open”.

  Wij logeren bij echte “locals” en ik kijk er al enorm naar uit.
  Ik twijfel nog een beetje voor de ROMA-pass.
  We logeren op ongeveer 20 minuten van het Colosseum (te voet). Ik hou ervan om rond te dwalen in de straatjes en op ontdekking te gaan.
  Maar na een lange dag stappen is het natuurlijk steeds aangenaam om de metro te nemen. Ik ben er echt nog niet aan uit.

  We zijn ook van plan om een kookles te volgen bij “onedaychef”, een echte aanrader blijkbaar. Zegt dit jou iets?

  Lieve groetjes,
  Evi

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Evi… Komt goed hoor, het is gewoon niet echt de ideale periode. Het kan er dan soms ook zo drukkend warm zijn. Maar dan neem je de metro richting strand hé 😉 Te voet gaan en de metro combineren is eigenlijk het handigst! Een kookles bij een onedaychef, dat ken ik niet. Maar het lijkt me wel leuk! Geniet ervan, Evi.

  2. avatar
   Tineke zegt:

   Hallo Evi
   Heb je dat nog gedaan koken bij een onedaychef. Ik ben benieuwd ga ook binnenkort en lijkt me erg leuk. Hoor het graag
   Groetjes
   Tineke

  3. avatar
   Tineke zegt:

   Hallo Evi
   Heb je dat nog gedaan koken bij een onedaychef. Ik ben benieuwd ga ook binnenkort en lijkt me erg leuk. Hoor het graag
   Groetjes
   Tineke

 13. avatar
  nati zegt:

  Hoi Nies,
  Over paar weken ga ik met mijn geliefde voor het eerst naar Rome .Best spannend , want het is maar paar dagen in zn geweldige grote stad. Wat zou jij adviseren om in paar /drie dagen in Rome zeker te doe en op welke manier ( hop on hop bus , scooter…)
  Alvast Bedankt,
  Nati

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Nati!

   Het is een beetje spannend in het begin, maar Rome verkennen op de fiets is eens wat anders en héél erg leuk: je leest hier meer… http://reismicrobe.com/fietsen-in-rome/ Een scooter daar zou ik me niet meteen aan wagen of je moet heel erg behendig zijn in het verkeer. Met het fietsen heb je nog een gids bij, dan ben je iets zekerder. Veel is te voet te doen, maar ook de metro nemen is heel gemakkelijk en duidelijk.

   Ik zou zeggen: ga naar de bibliotheek en leen even een reisgidsje uit… Die geven duidelijk aan wat de top bezienswaardigheden zijn en dan kan je kiezen wat je wel en niet wil doen en al een beetje een ‘route’ uitstippelen. Misschien kan je de fietstocht op de eerste dag doen, dan krijg je al een beetje overzicht over de stad.

   Geniet ervan, het is een heel romantische stad!

   Groetjes Nies

 14. avatar
  Martine zegt:

  Echt een super leuke rubriek!
  Ik ga aanstaande dinsdag 6 dagen met mijn puberdochter van 12 naar Rome ter afsluiting van haar basisschoolperiode. Ik vind het best eng zo met zijn tweetjes Rome verkennen maar heb er ook heel veel zin in.Wij zitten in een bed en breakfast in trastevere aan de tiber. Is dat nog erg ver van het centrum? Weet je zo hoe ik daar kom vanuit het vliegveld Fiumcinio? Een fietstocht met nederlandse gids heb ik al geboekt. Ik ben zelf niet zo van de musea…wil wel het coloseum zien en vaticaanstad maar verder meer wandelen en heel de stad verkennen en lekker eten 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Martine! Geen enkele reden om het eng te vinden al snap ik je wel.., Rome wijst zich echt gemakkelijk uit.

   De metro’s zijn bv. erg duidelijk. Van Trastevere naar het centrum kan je wandelen, is wel even maar het is zo mooi allemaal.. Gewoon aan het Vaticaan 10 minuutjes de Tiber volgen en je staat in Trastevere. De wijk is iets minder gemakkelijk bereikbaar per bus, maar tram 3 en 9 passeren er wel (net na de brug over de Tiber afstappen).

   Van de luchthaven naar Trastevere kan je de trein nemen. Dan ben je er op dik 25 minuutjes. Hier vind je meer info: https://www.trainline.eu/trains/fiumicino-aeroporto/roma-trastevere

   Geniet ervan!

 15. avatar
  Paula Wiertsema zegt:

  Hoi Nies,

  erg leuke tips! Kun jij mij ook nog even helpen met het volgende? Wij hebben de keuze tussen gewoon tickets(onderdeel Roma pas) voor het Vaticaan en Colosseum/Forum of losse tickets voor beide met een rondleiding erin. Mis je veel als je het op eigen gelegenheid bekijkt of is de audiotour ook al voldoende? Daarnaast heb ik ook wel gehoord dat Vaticaanmuseum en de Sixtijnse kapel zo druk zijn, dat het eigenlijk zonde van je geld is.
  Ik hoor graag van je.
  Groetjes Paula

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dag Paula,

   Ik zou de Roma Pass nemen, daar zit veel in: gratis toegang tot bezienswaardigheden en musea in Rome en kortingen. Met de pas kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in het centrum van Rome. Een Roma Pass kan je bezoek aan Rome dus aanzienlijk goedkoper maken!

   Op eigen gelegenheid vind ik zelf altijd best wel fijn, maar met een gids kan je ook veel bij leren. Het is maar te zien wat je verkiest. Ik vind het Colosseum en Vaticaan best te doen zonder gids, neem je gewoon je eigen reisgids mee en dan speel ik m’n eigen gids 😉

   Vaticaanmuseum en Sixtijnse kapel zijn inderdaad altijd erg druk, maar zonde van je geld is veel gezegd… Vooral de Sixtijnse kapel wil je toch écht een keer in je leven gezien hebben. Tip: als je je kaartjes al hebt, hoef je niet in de rij aan te schuiven! En ga gewoon erg vroeg, dan kan je nog geluk hebben.. Geniet ervan …

 16. avatar
  Jacques zegt:

  Leuke tips! We gaan in mei en zullen je tips zeker onthouden!

  1. avatar

   Geniet ervan, het is er heerlijk vertoeven!

 17. avatar
  Barbara zegt:

  Hai Nies,
  Super dit lijstje. Ik vroeg mij eigenlijk af welke wijken je beter niet kan bezoeken. Ik ga volgende week naar Rome met mijn dochtertje en het lijkt mij vervelend om in een heel verkeerde buurt terecht te komen.
  Groetjes Barbara

  1. avatar

   Hoi Barbara, bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat je met je dochter naar Rome gaat, ik snap dat je dan weg wil blijven van slechte buurten. Gelukkig zijn er die weinig in Rome, ik heb me bijna altijd en overal veilig gevoeld. Eén tip die ik wel kan geven: vermijd ’s avonds de buurt Termini (rond het station). Daar is het net iets minder gezellig met zwervers e.d. dus ik zou ook zorgen dat je hotel hier niet in de buurt is. Verder overal in Rome super veilig. Wel oppassen voor zakkenrollers, en je GSM nooit op tafel leggen. Geniet ervan!

 18. avatar

  ” IN DE RIJ GAAN STAAN VOOR HET COLOSSEUM” – feit, best zo’n Rome toeristenpas kopen en het Colosseum uitkiezen als ‘gratis’ te bezoeken hoogtepunt. Dan kun je de lijn gewoon doorwandelen en direct binnen wandelen (dit staat slecht aangeduid … velen wachten toch een uur of 2 om dan pas te weten te komen dat je eigenlijk niet moet wachten).

  1. avatar

   Ja klopt! Heerlijk dat je gewoon kan doorwandelen.

 19. avatar

  Bedankt voor deze tips! Altijd fijn om men geheugen op te frissen.

  1. avatar

   Graag gedaan Marlies!

 20. avatar

  Hi, wat enig dit 🙂 dank voor al je tips.
  Wij gaan voor het eerst een weekendje naar Rome. Hoe kunnen wij zo efficient mogelijk de stad zien? Is er bijvoorbeeld een tuktuk met een scootertje oid? Ik heb namelijk een prima ervaring mee. Lekker door de straten van Parijs waar je met de auto niet mag komen en net te stijl om te gaan lopen of met een fiets te gaan

 21. avatar
  Thijs zegt:

  Hoi Nies,

  Wat is jouw ervaring met de Roma-Pass? En welke bezienswaardigheden, toegankelijk d.m.v. de Roma-Pass zijn volgens jou een must in 4 dagen?

  Groeten, Thijs! 🙂

  1. avatar

   Hoi Thijs.. Dat hangt echt een beetje af van wat je plannen zijn.

   Als je graag musea bezoekt, dan zou ik je dit zeker aanraden. Ben je van plan veel de metro of de bus te nemen, dan ook.

   Ben je meer het type dat de stad graag te voet ontdekt, en wat terrasjes doet en graag uitgebreid gaat dineren; dan haal je het er misschien niet uit. Waar is je hotel gelegen tegenover het centrum? Dichtbij of ver weg? Verder weg, zodat je de metro moet nemen: interessant. Dichtbij en alles te voet te doen: misschien niet. Het Colloseum is natuurlijk een must, en die zit inbegrepen.

   Kostprijs Colloseum: 13 euro, kostprijs 3 dagen met Metro: 17 euro. Dan kom je op 30 euro, dus dan ben je al goedkoper af met de Roma Pass. Je ziet, het is echt een beetje bekijken wat voor jou belangrijk is en wat je plannen zijn. Geniet ervan alleszins!

 22. avatar
  Joos zegt:

  Hoi Nies,
  Ik zit nu nog lekker in Mallorca maar over 3 dagen vlieg ik naar Rome. Hoe doe je dot met die combi ticket voor het Colloseum? En heb je nog wat tips voor het openbaar vervoer? Ik hoor het graag 🙂
  Groetjes Joos

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Joos! Het openbaar vervoer is heel duidelijk in Rome, vooral de metro. Zeer goed aangegeven. Zorg dat je een plannetje te pakken krijgt ergens en dan gaat het snel duidelijk zijn. Ook de bussen zijn eenvoudig! Voor het kaartje van het Colosseum: als er een lange rij staat ga je best naar het Palatino vlakbij, daar kan je ook een kaartje kopen en daar zit de toegang van het Colosseum ook in (is één geheel Colosseum, Palatino en Forum Romanum). Je kan de kaartjes tegenwoordig ook online kopen, nog sneller! Geniet ervan.

 23. avatar

  Hebben toch genoten van ons terrasje op piazza navona, was inderdaad duur maar unieke sfeer en zelfs lekker 😉

  1. avatar

   Haha! Dat is fijn. Ik weet dat de prijzen er uit de pan swingen dus doe ik het niet, maar als je het er voor over hebt: why not 🙂

 24. avatar
  Miguel zegt:

  Again, thanks Nies! Heading to Rome & Vatican City next week 😉

  Groetjes
  Miguel

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh Miguel! Jaloers! Ik heb nog meer artikelen staan op de blog over Rome, gewoon even zoeken op Rome. Geniet ervan, de stad is HEERLIJK !

 25. avatar

  Wat ontzettend leuk, dit ‘anders-om’ lijstje. Origineel en erg leuk!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dankjewel Marijke! Krijg er veel reactie op dus ik ga er lekker mee door. Nu aan eentje van Bangkok bezig.

  2. avatar
   Nies zegt:

   Dankjewel Marijke! De 7 x niet doen in Bangkok staat ondertussen ook online.. En zo kan ik nog wel even doorgaan met m’n nieuwe rubriek 😉

 26. avatar

  Jep, superleuk artikel en goede tips! Mijn eerste keer in Rome was geweldig, ik heb gewoon wel het de grote highlights overgeslagen en ben voor de kleinere en bijzondere dingen gegaan. Heb werkelijk genoten! Van de zomer ga ik na vier jaar eindelijk weer terug, kan niet wachten!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Emma, wel ‘gedurfd’ zo je eerste keer in Rome de grote bezienswaardigheden overslaan maar misschien niet slecht om meteen voor de kleine authentieke dingen te gaan. Geniet er van deze zomer, beetje jaloers, ik blijf namelijk ook steeds terugkomen.

 27. avatar

  Leuk om te lezen, weer eens wat anders! Wij waren wel tijdens topdrukte bij de trevi fontein, afschuwelijk druk! Voor dat combi-ticket kenden we de truc wel gelukkig 😉 Wij hebben trouwens lang lopen zoeken in de wijk Trastevere, wij konden niet vinden waarom het daar zo onwijs leuk was. Net de verkeerde kant op gelopen kennelijk. Ik vond fietsen in Rome trouwens erg leuk!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dankjewel Marcella! Oh Trastevere is zo geweldig! Mooi pleintje, gezellige restaurantjes, beetje winkelen, … Vooral ’s avonds is het er heerlijk vertoeven. Wel iets te veel toeristen de laatste jaren. Fietsen in Rome is inderdaad super, ik had het eerst niet gedacht dat maar was een topper!

 28. avatar

  Wat een leuke rubriek! Ik schrijf ook vaak over wat je het beste kunt vermijden op een bestemming, maar dit is super overzichtelijk! En, ik weet precies wat ik moet vermijden als ik naar Rome ga, thanks! Toeristenmenu’s zijn van die dingen die je overal moet mijden, hoe dan ook ;-)! Ik ga op reis ook altijd voor het lekkerste eten en de prijs maakt me dan eigenlijk niet eens uit. Maar toeristenmenu’s. Nee. Dank je!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Klopt! De toeristenmenu is eigenlijk nooit lekker 😉 Ik hoorde ooit zeggen: als er foto’s van het eten buiten staan: niet doen. Maar dat ging dan weer niet op voor Azië. Mensen lachen me er wel eens mee uit, maar ik durf echt voor ik naar een bestemming ga al restaurantjes opzoeken. Zo weet je zeker dat je goed zit.

 29. avatar

  Leuke rubriek zo! Weer eens wat anders dan de dingen die je echt moet doen in een bepaalde stad! En ja, die toeristenmenu’s… verschrikkelijk! Wij proberen sowieso die drukke toeristische straatjes te vermijden wat eettentjes betreft, gaan altijd een zijstraatje in om te kijken waar de locals eten omdat het daar dan meestal ook goed is.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Goeie tip inderdaad, doen wij ook steeds: gewoon kijken waar de lokale bevolking zit, waar het druk is: en dan zit je goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *