Co-sleeping, bed-sharing, rooming in, … We worden om het hoofd geslagen met Engelse termen als het gaat over samen slapen. Het ene gezin kiest er heel bewust voor, het andere rolt er in, en nog een ander houdt de slaapkamer liever voor zichzelf. All fine! Samen slapen op vakantie is zelfs voor niet doorwinterde samenslapers fijn, om je kindje de geborgenheid te geven in een nieuwe omgeving.
Wij zijn samenslapers en kiezen er ook op vakantie liefst voor om dit te doen. Er zijn namelijk wat veiligheidsregels in acht te nemen als je correct wil samen slapen. Lees hier een interessant artikel van Kiind Magazine daarover: 5 keer veilig samen slapen.
Thuis slapen wij samen met behulp van een co-sleeper. De eerste drie weken sliep Zola naast mij in bed, dat voelde voor ons beiden het best. Daarna verhuisde ze naar een co-sleeper op enkele centimeters van mij 😉 Onze co-sleeper is een prachtig en handig exemplaar van Bednest. Je kan deze co-sleeper kopen (nieuw of re-furbished) of je kan ‘m huren. Opties genoeg!
Waarom wij Bednest zo fijn vinden…
Kijk eens naar dat design. Het is niet alleen mooi maar ook veilig. Heel handig op te stellen en lekker knus. Wij gebruikten dit bedje ook bij Morris al en moesten niet lang nadenken om er opnieuw gebruik van te maken bij ons tweede kindje Zola.
Leuke bijkomstigheid, het is niet énkel een bedje maar je kan de Bednest ook inzetten als wieg, reiswieg, en mozesmand. Je kan de co-sleeper ook schuin zetten, bij de recente ooronsteking van Zola was het heel fijn dat we die optie hadden zodat ze niet helemaal plat hoefde liggen. Zo konden we haar pijn verlichten.
En het grootste voordeel? Niet moeilijk! Je hoeft NIET uit je bed ’s nachts om je baby te voeden, je opent de zijpaneeltjes en je hebt je baby zo aan de borst. Ook als je baby wakker wordt om even te knuffelen, heb je ze meteen in je armen liggen. Zo reageer je snel en responsief op je kindje.
De Bednest op vakantie
Dit bedje is heel gemakkelijk op te stellen en af te breken dus kan zeker ook dienen als je bijvoorbeeld op autovakantie gaat. Je hebt namelijk geen gereedschap nodig om het op te stellen en het vouwt best ‘plat’ op. Zo kan je kleintje op reis in hetzelfde bedje slapen als thuis, voelt wel zo vertrouwd.
Bednest heeft ook een reistas, zodat je het bedje hier netjes en veilig kan instoppen en gemakkelijk kan mee nemen tijdens een weekendje weg of een autovakantie naar pakweg Italië of Frankrijk…
Hoe doen andere reizigers dat: samen slapen op vakantie?
Er zijn ook samenslapers die echt liefst in hetzelfde bed slapen, dat is natuurlijk ook een optie. In mijn groep Globetrottende Gezinnen, polste ik even naar jullie samen-slaap-ervaringen op vakantie en dit waren de tips:
- Rol een grote handdoek op tot worstje en stop dat onder het hoeslaken, zo maak je een soort bedrand.
- Je kan ook een bedrand kopen, zelfs opblaasbaar zodat je het klein kan maken voor in je koffer.
- Leg de matrassen op de grond. Overleg dit wel met het personeel zodat zij ook weten waarom je dit doet.
- Schuif het bed tegen de muur als die mogelijkheid er is, zo heb je alvast een veilige kant.
- Bij een kindje jonger dan 2 slaap je best niet samen onder een dekbed, omwille van warmtestuwing. Gebruik dan enkel dekens.
- Spanbanden mee nemen om te voorkomen dat matrassen uit elkaar schuiven.
- Kussens op de grond voor de zekerheid 😉
Meer weten over veilig samen slapen op vakantie of heel specifieke vragen? Dan kan je ook terecht in de Facebookgroep Veilig samen slapen (AP).
Slapen jullie samen op reis?