digital nomad family

In mijn achterhoofd zit iets, en af en toe speelt dat iets op. Of ik praat erover met anderen. Onlangs las ik ergens de quote: “not all classrooms have four walls”, en dat omvat eigenlijk mijn hele droom. Ik wil mijn gezin niet constant in de mallemolen en de ratrace van het dagelijkse leven meesleuren. Leven als digital nomad family, een domme droom?

Ik zou zo graag mijn kinderen leren dat er meer is in het leven dan werken, meer is in het leven dan sociale verplichtingen aflopen en dat er meer is in het leven dan België. Natuurlijk doen wij dat nu al door veel te reizen met ons zoontje, toch is dat volgens mij niet voldoende. Eén plek of meerdere plekken uitkiezen om er, tijdelijk, te wonen als gezin lijkt mij fantastisch.

Even het leven op hold

Tijd voor elkaar. Niet elke dag ‘een schema afwerken’: afhalen van opvang/school, eten, bad, bed. Niet voor mezelf. Misschien een beetje, maar vooral voor m’n kinderen (ja ik spreek al in meervoud, en neen ik moet niks vertellen 🙂 . Ik wil dat zij kunnen ervaren wat het is om op hun eigen tempo op te groeien. Leven als digital nomad family is volgens mij ook serieus je standaarden aanpassen.

De laatste tijd zie ik veel mama’s, én terecht, op Instagram over hun schuldgevoelens praten naar hun kinderen toe. Ze zijn weinig thuis, werken lange dagen, de kindjes zijn meer in de crèche dan thuis. Mijn hart breekt dan elke keer. Voor die mama’s. Is het dat nu waarvoor wij hier zijn? Om elke dag naar diezelfde saaie job te rijden in dezelfde lange file? Daar kunnen wij toch niet voor tekenen? En onze kinderen al helemaal niet. Die verdienen tijd met hun ouders. Helaas hebben we de lonen waarvoor we werken hard nodig.

Toen ik een halfjaar geleden startte met mijn eigen bedrijf, gaf ik heel wat zekerheden op. Een degelijk inkomen, een vast loon elke maand, … In het buitenland gaan leven zou opnieuw zulke aanpassingen vragen. Je moet de sprong durven wagen. En het aandurven om met minder ook gelukkig te zijn of te worden. Voor elk ‘probleem’ is er volgens mij wel een oplossing, het is hoe je er tegen over staat.

“Zoiets kan je niet meer doen als je kinderen naar school gaan”

Is elke dag op een schoolbank zitten en naar een leerkracht vooraan luisteren (ik vergroot het uit) wat ik mijn kind wil bij brengen? Of wil ik met mijn kind naar een Maya site in Mexico en hem daar uit leggen hoe onze beschaving is ontstaan? Ik kies voor het laatste. Ten minste. Daar droom ik van. En ‘digital nomad family’, dat klinkt ook wel hé 😉

Digital nomad family: de opties

Overweeg jij om met je gezin in het buitenland te gaan wonen? Of lange tijd rond te reizen? Deze opties kunnen je een duwtje geven:

Bouw een bedrijf uit waarvoor je eender waar ter wereld kan werken. Check! Ik help zelfstandige ondernemers met het verbeteren van hun social media, schrijf, blog, … dat kan eender waar ter wereld. Laptop mee, goede WiFi verbinding en Skypen met klanten in plaats van met ze te bellen of af te spreken.

Doe vertaalwerk. Ik ontdekte onlangs Fairlingo, een initiatief van dit Engels vertaalbureau, hier kunnen taalliefhebbers geld verdienen door teksten te vertalen in de cloud. Overal ter wereld dus. Fair Lingo is community-created, per vertaling verdien je punten en kan je een level klimmen en meer verdienen. Mensen laten hier bijvoorbeeld hun website of webshop vertalen. Zo kan je tijdens het reizen een taal leren en er ineens wat meer verdienen ook!

Houd een blog bij. Als reisblogger kan je soms leuke samenwerkingen aan gaan die je wat kunnen opleveren (of besparen). Check! Af en toe komen er leuke samenwerkingen op je af waarvoor je niet te diep in je reisbudget-buidel moet tasten. Reken hiervoor wel op aardig wat uurtjes in de week om die blog en bijhorende social media kanalen draaiende te houden.

Verkoop je huis. Zo ben je verlost van je lening en geen zorgen meer aan het thuisfront. Dit houd mij wat tegen. Ik hou van mijn huis, ik hou van mijn dorp. Ik hou vooral van de ‘slimme investering’ die het is. Ik denk dat ik het mogelijks zou verhuren voor de tijd dat wij zouden weg zijn.

Een mens wil zoveel

En zo zijn er nog veel opties, het kan dus. Of we het ooit gaan doen, weet ik niet. Ik hoop het. Ik wil het. Maar een mens wil zo veel. Want hoewel ik me best avontuurlijk voel en denk dat wij dit als gezin zouden aankunnen, zijn er toch dingen die me hier zouden houden. Grootouders bijvoorbeeld, zouden die het fijn vinden als je er een paar maanden met hun kleinkinderen ‘vandoor bent’? En wat met je huis? Als je niet wil verkopen, verhuur je het dan? En aan wie?

Veel vragen, maar ik laat het rustig broeien. Dingen die rustig kunnen broeien in mijn hoofd worden meestal ooit wel werkelijkheid.

Ken jij mensen die gaan reizen zijn met hun kinderen en tegelijk werkten?