Na al het harde werk: de bestemmings-knoop doorhakken, een betaalbare vlucht zoeken én kwaliteit/kwantiteits-hotels zoeken, is het dan EINDELIJK zover. Je vertrekt! Ook op reis wil je bewust met je portemonnee bezig zijn. Al ga je ook niet elke week op reis en wil je er natuurlijk alles uit halen. Wie kijkt er dan op een cent? Wel, ik!

Hoe kan je op reis niet té veel uitgeven maar tegelijk ook nog volop genieten? De volgende 7 tops voor je reisbudget verzamelde ik voor jou na trips naar Azië en Afrika en mijn ervaringen met het onder controle houden van je uitgaven.

1. HAAL NIET TE VAAK GELD AF

Ik begrijp dat je het niet ziet zitten om met grote sommen cash geld rond te lopen op je bestemming, dat zou slecht advies zijn. Maar te vaak geld gaan afhalen, kost je ook hopen geld. In Zuid-Afrika gingen we vaak slechts € 50 of € 75 afhalen, en bij elke transactie betaalden we €5 kosten. Als je dan weet dat we gemakkelijk 10 keer geld zijn gaan afhalen, tel maar uit. Je kan beter een grotere som afhalen en die verdelen over je hotelkluis, je portefeuille, rugzak, buiktasje, …Moest je bestolen worden, maken ze je op die manier niet alles in een keer afhandig.

Tips over betalen in het buitenland, lees je op Wikifin.

2. EET OP STRAAT

Op restaurant gaan hoort natuurlijk bij het reizen, en ik kan het vaak ook niet laten. Maar tel al die bezoekjes eens op, je zal schrikken hoeveel je er uiteindelijk aan kwijt bent. Eet eens op straat: bestel in Azië een pad thai aan een kraampje, eet in Italië een panini, of ga eender waar naar de supermarkt en haal je een slaatje.

B (15)

In Chaing Mai ontmoetten we een koppel uit Brussel, konden we tijdens onze huwelijksreis eindelijk eens samen op de foto 😉

Probeer ook steeds een hotel te boeken waar het ontbijt inbegrepen zit, anders moet je die kost er ook elke dag nog bij tellen.

3. GA OVER LAND

Een binnenlandse vlucht nemen op reis is vaak erg verleidelijk, je doet veel kilometers op korte tijd en verliest zo geen kostbare tijd op plekken die je misschien minder liggen. Maar denk er aan dat het openbaar vervoer nemen vaak tiental keren goedkoper is.

Als je dan ook nog bv. een nachtbus neemt, bespaar je 2x. Door een nachtbus te nemen, hoef je die nacht namelijk geen hotel te boeken! Ook de trein nemen is in sommige landen best voordelig, zo heb ik in Amerika ooit de Amtrak genomen tussen Washington – New York en New York – Boston. Kwam me een stuk voordeliger uit dan met de vlieger!

A (65)

Ter land, ter zee maar voor je budget liever niet in de lucht!

4. WIJN UIT DE SUPERMARKT

Mijn echtgenoot en ik besparen soms ook door in de supermarkt een flesje wijn te gaan kopen en deze op te drinken op het terras van onze B&B of op het strand. Héérlijk toch, en een stuk goedkoper dan het terras achter je waar de cocktails niet voor ons budget zijn. Als ik terug denk aan onze reizen, zijn dit vaak de meest fijne moment: gezellig onder ons zonder ober of buren die haast op je schoot zitten. Geef mij maar die fijne onderonsjes!

DSCF6460

Net gearriveerd in Toscane, moe van het lange rijden. En dan: gezellig een wijntje op het terras van La Mamma, meer had ik toen echt niet nodig.

5. REISVERZEKERING

Mja, zelf vind ik het ook niet gemakkelijk om hier geld aan te geven vooraf, het lijkt me soms zo verloren geld! Maar.. als je iets mee maakt op je bestemming ben je blij dat je op hen kan rekenen om de kosten op zich te nemen. Vergeet ook thuis de verschillende verzekeringen niet te vergelijken, en kijk welke bij jou en je reis past.

6. ZOEK NAAR GRATIS ATTRACTIES

Artikels zat op het internet: ’40 gratis dingen in New York’, ’15 gratis attracties in Berlijn’, … Google naar je bestemming en het woord gratis en je zal verbaasd zijn over het aantal gratis dingen die je kan doen. Op reis kan je je hotel excursies voor je laten regelen, maar vergeet niet dat het meestal een pak goedkoper is om zelf je uitstapjes te regelen. Zoek even hoe je er geraakt en de rest wijst zichzelf uit!

Bo Kaap Zuid-Afrika

Genieten van de prachtig gekleurde huisjes in Bo-Kaap, zo gratis als wat!

DSC01186

Aan de Amalfikust zagen we deze ongelooflijke zonsondergang. Hier zie je De Echtgenoot een pareltje aanschouwen, kost helemaal niets!

7. AFDINGEN

Zelf gruwelde ik altijd van deze tip, ik doe het niet graag en voel me als verwende westerse toerist vaak beschaamd om af te dingen. En toch moet je het doen! In vele landen zijn ze hier op ingesteld, ze verwachten helemaal niet van jou dat je hen het eerst gevraagde bedrag betaalt. Zo betaalden wij in Chiang Mai (Thailand) op onze derde avond 1/3 voor een zelfde taxirit, omdat we elke dag meer durven afbieden! Ga hier echter ook niet te ver in. Zo gaan we in april naar San Cristobal de las Casas in Mexico waar uitgeweken Guatemalteken hun Indiase waar verkopen. Deze mensen zijn arm en hebben dit als enig inkomen, wat is dan (omgerekend) één euro?

En jij, hoe bespaar jij op je reisbudget ter plaatse? Ben ik een tip vergeten? Laat het me weten, ik doe graag nieuwe ideetjes op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *