Liefste New York,

Je hebt me zo overweldigd. Van m’n sokken geblazen. Helaas niet positief. De eerste keer dat ik je ontmoette, was ook meteen mijn eerste kennismaking met een wereldstad. Een megalomane stad, een uit zijn voegen gebarsten plek. The city that never sleeps. Het werd me teveel. Ik ben niet verliefd op je, en dat heb ik lang niet durven uitspreken omdat iedereen die je kent wél verliefd op je is. Misschien ligt het aan mij?

Ik twijfel of ik jou een nieuwe kans wil geven. De eerste jaren na onze ontmoeting, in 2009, zei ik stellig: ‘neen!’. Ik wilde nog weinig met je te maken hebben lieve New York, hoewel ik de herinnering aan ons bezoek wel koester. Nu twijfel ik opnieuw. Neen, omdat ik er bij blijf dat je me niet zo zal kunnen bekoren als jouw collega steden. In Amerika bezocht ik ook Washington en Boston, en die bevielen me beter. Maar ook zij lieten geen diepe indruk op me na. Ja, omdat ik geloof dat er nog veel meer is. Dat je wel een charme hebt die me zou kunnen overvallen.

New York

Ik hou gewoon niet van jouw soort, New York. Ik hou van kleurrijke steden, met een typische bevolking, met pleintjes en barretjes, met straatventers en kasseien straatjes. Ik denk dat ik dat aan jou miste. Het weer hielp ook niet mee: het regende en de wind sneed door m’n jas. Ik bibberde bijna uit mijn vel. En duur, oh jongens. Wat ben je duur. Als ik op reis ben, wil ik niet aan m’n centen hoeven te denken. Maar dat kon bij jou niet anders, en dat is geen vakantie voor mij.

New York, je was me te hard, te direct, te right in my face. Ik kon het niet aan op die moment, ik was er niet klaar voor. Mijn bezoek kwam te vroeg. Of zal ik nooit van je kunnen houden?

taxi's New York

Wat ik me afvraag: wat als ik je een tweede kans zou geven? Zou ik mijn hart wel voor je openstellen? Zou je me alsnog veroveren? Of blijft het koud tussen ons…

Wie weet, New York, wie weet…

Nies

X

22 reacties

 1. avatar

  Fijn om een eerlijk verslag te lezen ipv altijd een goed nieuws show over een bestemming. Ik had hetzelfde met Berlijn. Al denk ik toch eraan om die stad een tweede kans te geven en eens op een andere manier te bezoeken. Het weer kan een bestemming en je ervaring al helemaal anders doen lijken. Aan de prijs kunnen we helaas weinig doen 🙂

  1. avatar

   Thanks Christophe. Gelukkig ervaren we sommige dingen nu eenmaal anders. Ik geef New York ooit wel een tweede kans, maar voor nu staat ie echt niet op m’n lijstje. Berlijn moet ik nog doen (schandalig!) dus ben benieuwd.

  2. avatar

   Ik deel dezelfde mening als jou Christophe! Het doet deugd om eens te lezen dat New York niet zo overweldigend is als iedereen altijd beweerd. Toch ben ik er ontzettend benieuwd naar. Hopelijk word ik niet even hard uit mijn roze wolk gerukt bij een bezoek aan deze Wereldstad. Net zoals jou vond ik ook Berlijn helemaal geen toffe bestemming. Ik hoop voor jou Nies dat Berlijn je wel beter bevalt. Vergeet dan zeker geen bezoekje te brengen aan de koepel van het Reichstagsmuseum. Je hebt een erg leuk blog! Groetjes Kim
   http://www.kimpressionsblog.com

   1. avatar
    Nies zegt:

    Dankjewel Kim! Het lijkt wel alsof je positief MOET zijn over NY. Ben ik niet, punt. Maar ik geef het wel ooit een tweede kans, want dat verdient iedereen 😉

 2. avatar

  Ik ga over 3 weken voor de eerste keer: ben benieuwd! Denk dat het voor ons wel een aangename afwisseling zal zijn na Bogotá 🙂

  1. avatar

   Dat absoluut! Ik denk dat ik het ondertussen ook heel anders zou ervaren. Veel plezier in alle geval 🙂

 3. avatar

  Hûh??? Haha! En soms ook goed om niet verliefd te worden maar echt, ga een keer eind mei begin juni terug! Zekers de moeite waard! Plan er je overstap anders is het jammer als je weer de klik niet hebt van je centjes! Ik hou van deze stad ….

  1. avatar
   Nies zegt:

   Smaken verschillen, en maar goed ook anders zaten we met z’n allen op dezelfde plaats. Ik wil NY zeker een tweede kans geven, maar ik zal er nooit mijn hart verliezen zoals zovelen. Ik mis er teveel wat ik altijd zoeken in steden: gezellige pleintjes, kleine steegjes, vriendelijke locals, .. Maar wie weet verander ik ooit wel van gedacht!

 4. avatar

  Ik zou het zeker nog een kans geven, Nies. Ik vond het geweldig! Ook al zaten we midden in een enorme sneeuwstorm 😉 Wij zijn wel zonder verwachtingen gegaan. Ik merk dat het bij veel mensen toch een doorslag is: wat verwachten ze er op voorhand van? Zo is de stad inderdaad veel minder divers dan mensen denken.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Wow, een sneeuwstorm. Dan heb je dat ook weer een keer meegemaakt. Zonder verwachtingen gaan, is eigenlijk altijd het beste. Maar bij New York vond ik dat toch moeilijk na al die jaren Sex And The City 😉

 5. avatar
  Joyce zegt:

  Mooi blog, en deels herkenbaar. Al zit het bij mij op een ander vlak, denk ik. Ik ben er afgelopen april voor het eerst geweest en was bang weggeblazen te worden, maar dat gebeurde niet. Sterker nog, ik liep er rond en het voelde allemaal al zo bekend, alsof ik er al vaker geweest was. Ik kwam niet euforisch thuis. New York was minder groot(s) dan ik had verwacht, minder druk dan ik had verwacht ook. De mensen bleken er zowaar manieren te hebben (ook al niet verwacht), het was inderdaad onwijs duur (met dank aan de wisselkoersen natuurlijk ook) en zo voldeed het in allerlei opzichten niet aan mijn verwachtingen. Toch had ik er wel een hele fijne tijd, met prachtig weer. En nu, weer terug in Nederland, ben ik gaan lezen over de geschiedenis van deze stad, en ineens begint ergens het kwartje te vallen. Ik kijk de foto’s terug, haal herinneringen op, en nu pas lijk ik te kunnen ervaren wat die stad met me heeft gedaan. Hoewel ik vliegangst heb, zou ik nog wel eens terug willen om hem nog eens te ervaren, maar dan nu ook door echt alles te kunnen laten binnenkomen. Want misschien was dat het wel gewoon: was het zo overweldigend dat ik me onbewust heb afgesloten?

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Joyce! Soms moet je inderdaad alles laten inzinken om te beseffen wat je net hebt gezien/ervaren/meegemaakt. Je laat je onderdompelen in een bepaalde stad, streek of land en vaak kan je pas thuis écht zeggen wat dat nu met je gedaan heeft. Wel vervelend dat je vliegangst hebt zeg. Ik wil ook nog een keer terug, misschien brengt een tweede bezoek heel nieuwe perspectieven?

 6. avatar

  Leuk om te lezen! Mijn vriend vond het ook niks, hij was er tijdens de winter en heeft een beetje dezelfde argumenten die jij noemt. Ik zou graag nog wel eens gaan; ik ben er wel heel benieuwd naar!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dank u Eva! Ik wil graag ook nog een keer terug, om te zien of m’n mening zou veranderen.

 7. avatar

  Toch gelukt om te lezen 😀

  Ik snap het wel. Niet iedereen houdt van hetzelfde. Ik was bang dat mijn vriend New York niet zo leuk zou vinden, maar gelukkig is dat niet het geval en hij wil ook weer snel met mij daar heen:)
  Wie weet wordt volgende keer wel helemaal anders voor jou!

  Ik heb een beetje wat jij met New York hebt met Milaan en Venetië denk ik..

  1. avatar
   Nies zegt:

   Bianca, klopt helemaal! Gelukkig vinden we niet allemaal hetzelfde leuk. Milaan en Venetië zijn ook voor veel mensen tegenvallers, dat is waar. En zo heeft iedereen wel een stad waarvan ie misschien meer had verwacht 🙂

 8. avatar

  Haha, ik schreef afgelopen week juist een post over verliefd worden op New York! Maar het is wel een stad die je aanspreekt of niet, kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die het niets vinden.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Grappig Natasja! Ik was er echt niet wild van, al denk ik dat een tweede bezoek wel een ander licht zou kunnen schijnen op mijn beeld ervan. Ik ben sindsdien in zoveel grote steden geweest, dat het me minder zou overweldigen als toen, denk ik. Ik ga jouw blog alleszins nog lezen.

 9. avatar

  Ik ga in het najaar, ben benieuwd! Ik vind geen enkele andere stad in de VS echt helemaal fantastisch (uitgezonderd San Diego en San Fran, dus ben heel benieuwd of dit wel in m’n straatje past haha

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh spannend Sandra. Ik vond zowel Boston, Washington als New York wel de moeite en boeiend maar ze gaven me niet dat heerlijke vakantiegevoel. Eerder wat streng en zakelijk. San Fran zou me misschien beter liggen. Laat me weten wat je van New York vindt!

 10. avatar

  Ach ja soms heb je dat he… Ik ben wel fan hoor, van New York, maar we kunnen toch ook niet allemaal hetzelfde leuk vinden. En dat is ook prima… 🙂 (maarre.. Een tweede kansje zou ik het dan misschien wel geven…)

  1. avatar
   Nies zegt:

   Tuurlijk, als we met z’n allen hetzelfde zouden leuk vinden is er ook helemaal niets meer aan.. Het zijn net die verschillende meningen en visies die het interessant maken. Ik denk in alle geval na over die tweede kans Simone. Maar die is nog niet voor nu, eerst nog zoveel andere leuke steden te ontdekken. Te beginnen met Dublin in juni.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *