New York skyline

Liefste New York,

Je hebt me zo overweldigd. Van m’n sokken geblazen. Helaas niet positief. De eerste keer dat ik je ontmoette, was ook meteen mijn eerste kennismaking met een wereldstad. Een megalomane stad, een uit zijn voegen gebarsten plek. The city that never sleeps. Het werd me teveel. Ik ben niet verliefd op je, en dat heb ik lang niet durven uitspreken omdat iedereen die je kent wél verliefd op je is. Misschien ligt het aan mij?

Ik twijfel of ik jou een nieuwe kans wil geven. De eerste jaren na onze ontmoeting, in 2009, zei ik stellig: ‘neen!’. Ik wilde nog weinig met je te maken hebben lieve New York, hoewel ik de herinnering aan ons bezoek wel koester. Nu twijfel ik opnieuw. Neen, omdat ik er bij blijf dat je me niet zo zal kunnen bekoren als jouw collega steden. In Amerika bezocht ik ook Washington en Boston, en die bevielen me beter. Maar ook zij lieten geen diepe indruk op me na. Ja, omdat ik geloof dat er nog veel meer is. Dat je wel een charme hebt die me zou kunnen overvallen.

New York

Ik hou gewoon niet van jouw soort, New York. Ik hou van kleurrijke steden, met een typische bevolking, met pleintjes en barretjes, met straatventers en kasseien straatjes. Ik denk dat ik dat aan jou miste. Het weer hielp ook niet mee: het regende en de wind sneed door m’n jas. Ik bibberde bijna uit mijn vel. En duur, oh jongens. Wat ben je duur. Als ik op reis ben, wil ik niet aan m’n centen hoeven te denken. Maar dat kon bij jou niet anders, en dat is geen vakantie voor mij.

New York, je was me te hard, te direct, te right in my face. Ik kon het niet aan op die moment, ik was er niet klaar voor. Mijn bezoek kwam te vroeg. Of zal ik nooit van je kunnen houden?

taxi's New York

Wat ik me afvraag: wat als ik je een tweede kans zou geven? Zou ik mijn hart wel voor je openstellen? Zou je me alsnog veroveren? Of blijft het koud tussen ons…

Wie weet, New York, wie weet…

Nies

X