Op vliegvakantie met kinderen, het is niet iets waar de meeste ouders naar uitkijken. De vakantie wel natuurlijk, maar de vlucht is vaak spannend. Ik weet dat ik ook best zenuwachtig was toen we met Morris naar Tenerife zouden reizen. Zou hij veel wenen? Zou hij last hebben van z’n oortjes?

Of als ze ouder zijn: zullen de kids zich wel gedragen op de vlucht, raak ik ze niet kwijt op de luchthaven? Er is genoeg om op voorhand over te piekeren of om je tijdens een vlucht in druk te maken, en omdat vakantie gelijk staat aan ontspanning is dat natuurlijk niét de bedoeling.

Schiphol Amsterdam Airport verzamelde voor Reismicrobe praktische reistips om de stress bij een vliegvakantie wegnemen.

7 tips voor een stressloze start van de vakantie

 • Plan een vlucht rond bedtijd. Een slapend kind is veel gemakkelijker, het maakt de vliegreis comfortabel voor iedereen. Neem bij voorkeur een directe vlucht, want rennen door een onbekende luchthaven om een aansluitende vlucht te halen kan de pret bederven.
 • Houd kinderen bezig, met een speurtocht bijvoorbeeld. Geef hen opdrachten zoals ‘fotografeer tien rode voorwerpen’ of laat hen snel iemand zoeken met ‘een roze trui’.
 • Ga mee in het ritme dat aangegeven wordt door het cabinepersoneel. Laat de kinderen dus slapen of rusten als de lichten in het vliegtuig uitgaan.
 • Laat kleine kinderen op een kussen zitten, zo kunnen ze door het raampje kijken. Oudere kinderen kunnen een kussen of een deken gebruiken om beter te slapen.
 • Pak klein speelgoed in dat je na elk half uur kan schenken als beloning voor goed gedrag. Het kan ook oud speelgoed zijn dat je kind aangenaam verrast.
 • Met een baby of een peuter vliegen? Maak gebruik van de Baby Care Lounge, een plek met bedjes, een keukentje met magnetron, verschoonkussens en rustbanken voor de ouders.
 • Schiphol heeft een Airport Library en dat is leuk voor grote kinderen. Naast de vertrouwde papieren boeken zijn er ook touchscreens met beeldverhalen. De meubels zijn gemaakt van boeken. Zo maak je de start van een vliegvakantie met kinderen toch nét iets meer ontspannen.

Onze zoon is nu 9 maanden en heeft er 4 vluchten op zitten.
Ik schreef eerder al een blog over mijn tips voor het vliegen met een baby.

Ben je onzeker over wat je allemaal moet nemen voor een vliegvakantie met kinderen?
Download hier mijn checklist om het inpakken te vergemakkelijken.

Safe travels!

 

2 reacties

 1. avatar

  Zeer nuttige tips! Straks ga ik op vakantie met mijn kinderen en ik weet niet hoe ik met hen zal aankunnen 🙂 Het idee om een klein speelgoed te gebruiken lijkt me heel leuk! Nu ben ik op zoek naar een gezellig familiehotel en dan zal ik iets liefs voor mijn kindjes kopen!

  1. avatar

   Dat gaat helemaal goed komen. Alvast veel plezier gewenst 😉 Heb je m’n inpaklijst al gezien? Ook handig: http://reismicrobe.com/reizen-met-baby-inpaklijst/http://reismicrobe.com/reizen-met-baby-inpaklijst/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *