April 2014: voor het eerst zet deze blogger voet op Afrikaanse bodem. Jawel! Meteen naar het meest zuidelijke land, Zuid-Afrika! Weken voor vertrek zoek ik bedreven naar hotelletjes, b&b’s, … die de nacht waard zijn. Voor onze rondreis door de Garden Route stuit ik op de holiday cottage van twee Vlamingen: Roger en Greta. Wat ik zie is een geweldige locatie, betaalbare prijzen én 2 prachtige kamers. Logeren bij Belgen? Niet twijfelen, boeken!

Het verblijf afgelopen lente vervulde al onze wensen. We kregen er de nodige rust, sliepen als roosjes en verbleven op een ideale uitvalsbasis voor de verkenning van de streek. Maar.. Hoe raakten Roger en Greta in Zuid-Afrika verzeild?

Nieuwsgierig van aard, ben ik benieuwd naar het verhaal achter JustFor2. Roger en Greta koesterden lange tijd een droom. Een immigratiedroom. Elk van ons denkt er af en toe wel eens aan (ja, ik ook!), weinigen onder ons die de stap in het onbekende écht durven wagen. Hoe deze droom werkelijkheid werd, vertellen deze avonturiers ons zelf.

Logeren bij Belgen

Naar Zuid-Afrika verhuizen, spannend… Jullie deden het! Waarom?

Veel mensen dromen er van om, eens op pensioen, naar warmere zuiderse oorden trekken. Toen we de beslissing namen in de zin van “waarom zouden we wachten tot ons 65ste” hebben we gereisd in functie van waar zouden we goed kunnen wonen, waar kunnen we makkelijk integreren, spreken we de taal of kunnen we die aanleren en tenslotte: wat is ons budget. Spanje was een eerste optie vervolgens ook Zuid-Frankrijk en Italië. Vooral de bouwmaffia en corruptie heeft ons van Spanje weerhouden.

Voor de andere bestemmingen bleek ons budget nogal nipt. Zuid-Afrika was een andere optie. We waren hier al een eerste keer geweest in 1995, een jaar na het afschaffen van de apartheid. Tijdens die reis zijn we bevriend geraakt met een beroemde Zuid-Afrikaanse cineast die hier zelf een Guesthouse had. Toen hij hoorde van onze immigratieplannen konden we van hem de nodige steun en info krijgen. In 2004 zijn we hier een 2de maal op vakantie gekomen en toen beslist dat dit ons nieuwe thuis zou worden. In België werd ons huis en auto te koop gesteld en 4 maanden later zijn we definitief naar hier getrokken.

Just For 2 Zuid Afrika

Verscholen in het groen, ligt het huis van Roger & Greta

Hoe begon het verhaal van jullie holiday cottage, JustFor2?

Zoals dikwijls eerder toevallig. De cottage hadden we als logeerruimte voor vrienden. Toen verschillende onder hen ons vroegen waarom we die niet te huur aanboden hebben we de plek, zowel binnen als buiten opgewaardeerd. De naam lag een beetje voor de hand. Vermits alle B&B en guesthouses in de buurt meedere kamers aanbieden en wij net een huisje voor 2 hadden, werd het JustFor2.

De cottage werd regelmatig verhuurd, waardoor vrienden moesten logeren in de beneden kamer. Toen deze ons ook overtuigden dat we ook deze kamer aan reizigers konden aanbieden, werd die kamer ook grondig aangepakt en kreeg de naam Kudukamer. De naam JustFor2 klopt dus eigenlijk niet meer maar we merken wel dat de naam best aanslaat op sites waar we onze logies aanbieden. Het zal dus JustFor2 blijven.

Logeren bij Belgen

De kamers hebben alle luxe. De cottage heeft een uitgeruste keuken en een privé terras waar je kan braaien en van het uitzicht kan genieten. Een tweede kamer, de Koedoe-kamer, ligt in het hoofdhuis en heeft een aparte ingang. Deze kamer heeft een terras grenzend aan de voortuin.

Wat vinden jullie fijn aan het contact met jullie gasten?

Het spannendst is altijd: “welke gasten zijn het?” We kennen op voorhand meestal een van de 2 namen, soms nationaliteit of adres. Maar we weten soms helemaal niet waar ze vandaan komen? Jong of oud? Wat doen ze in hun thuisland (beroep)? Ervaren reizigers of hun eerste verre reis? Wat hebben ze al gezien in Zuid-Afrika en wat plannen ze nog. … Kortom, wat is hun verhaal?

Waarom moeten mensen naar Wilderness komen? 

The Garden Route (tuinroute) vormt een interessant contrast of prima aanvulling met 4 andere klassiekers in de regio zoals Kaapstad, de Wijnlanden, de Kleine Karoo en Addo Elephant Park. Wilderness ligt midden in de Tuinroute en is optimaal gelegen om daguitstappen te plannen en zo de regio te verkennen. Wilderness wordt gewaardeerd voor zijn mooie ongerepte stranden maar ook zijn meren, wouden en rivieren. Het dorp biedt ook tal van mogelijkheden aan reizigers die meer sportive activiteiten opzoeken, al kan zalig ontspannen en lekker niets doen ook nooit kwaad.

DSC07

Na een lange dag aan de Tuinroute kan je hier zalig uitblazen bij een lekker glas heerlijk Zuid-Afrikaanse wijn. Dat uitzicht!

Welke tips voor de streek geven jullie je gasten mee?

We kennen de betere maar niet dure restaurants of een niet toeristische plek waar je verse oesters kan eten met je voeten in het zand. De ongerepte stranden waar je kan genieten van een prachtige natuur, mooie schelpen, vogelbroedplaatsen enz. Het leuke aan kennis is precies om die te delen met anderen die er ook kunnen van genieten.

Wat missen jullie het meest uit België?

Een paar culinaire klassiekers zoals speciale bieren, witloof, grijze garnalen, chocolade… Het recreatief fietsen. Tien jaar geleden werd hier nauwelijks gefietst. De laatste jaren heeft fietsen wel veel aan populariteit gewonnen maar enkel als competitie-sport. Zowel mountain bikes (in het afrikaans ‘bergfietsen’) als het koersen wordt nu vaak beoefend. Echter niemand gebruikt de fiets als vervoermiddel of gewoon als ontspanning. Fietspaden zijn quasi onbestaande.

Degelijk internet. Heel normaal in Belgie, hier eerder zeldzaam en heel duur. Belgische TV was tot voor kort ook een gemis maar dankzij Stievie.be kunnen we nu alle Vlaamse programma’s opnemen. De lange zomeravonden, hier wordt het vroeg donker (zelfs in de zomer).

Just For 2 Zuid Afrika

Wil je zelf ook genieten van de gastvrijheid van Roger en Greta? Check hun website: www.justfor2.co.za of kijk op hun Facebook-pagina.

Op het einde van ons verblijf bij Just For 2 besliste ik een paar zaken weg te gooien. Hoe lichter je kan reizen, hoe beter.. Toch? Folders die we niet meer nodig hadden, tijdschriften die we uitgelezen hadden, etc. Toen we afscheid gingen nemen van Roger en Greta viel echter ‘mijne frank’. Misschien hebben zij wel wat aan die tijdschriften, tenslotte zal je die hier niet om de hoek kunnen kopen, een P-magazine en een Story. En ja hoor, hun gezichten fleurden op toen ik voorstelde de tijdschriften hier te laten. Zijn zij ook weer een beetje mee met de roddels in hun thuisland 🙂

En zo zetten wij ons avontuur verder, richting Stormsrivier. Onze vakantie hier was eksie-perfeksie!

4 reacties

 1. avatar

  Ziet er heel leuk uit! Moesten we die kant uitgaan, neem ik dit mee als tip.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Een hele leuke plek, super mooie natuur en vriendelijke gastheer en vrouw. Dus doen!

 2. avatar
  wanderersblues zegt:

  Hé, wat leuk om in zo’n ver land vertrouwde belgen tegen te komen. Wat een mooie kamer ook! Ik zou het erg fijn vinden om er te slapen, moest ik naar Zuid-Afrika gaan!

  1. avatar

   Ja, af en toe vind ik dat wel leuk.. Twee nachtjes van de 17 kon het dus wel.. Moest je ooit voet zetten in Wilderness, zeker een stop maken hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *