Een citytrip maken met je kids? Onmogelijk? Nee hoor! Daar denken wij heel anders over, en dat weten jullie! Een goede voorbereiding is het het halve werk. Er zijn kindvriendelijke steden genoeg die een leuk aanbod hebben!

Een hele dag koffiebarretje en ’s avonds in de wijn, nee dat zit er helaas niet meer in. Met kleine aanpassingen voor jullie bengeltjes, is citytrippen met kinderen echt geweldig! Samen met HotelSpecials zocht ik naar kindvriendelijke steden voor een citytrip dichtbij.

Vijf steden doorstonden met glans de test, en die hebben we voor jullie op een rijtje gezet. Ppppsstt: je kan kiezen voor een Family Special, ideaal als je met het gezin op stap gaat. Want… Tromgeroffel! Kinderen tot en met 12 mogen gratis mee. Hoera! Geld over voor andere leuke dingen 😉

Vijf kindvriendelijke steden op een rij

1. Mechelen

Ah, Mechelen! Mijn eerste job was in Mechelen en stilaan werd ik verliefd op deze stad. Het mag niet ontbreken op je lijstje, want de stad heeft enorm zijn best gedaan om een kindvriendelijke bestemming te zijn. Starten in Mechelen doe je met een bezoek aan het Mechelen infopunt. Hier haal je je gratis “Mechelen kinderstad” rugzak.

In die rugzak zit een stadswandeling door Mechelen, de hele stad is gevuld met ‘kinderprikkels’. Vermaak voor je kleintjes! Denk maar aan een fontein of doolhof. Ideaal, want deze plekken zijn vaak geplaatst naast bezienswaardigheden die jij als ouder graag wil zien!

De dag afsluiten kan in Mechelen perfect bij één van de vele kindvriendelijke restaurants. Alles is voorzien, zoals een kindermenu, speelhoek of kinderstoel. Weet je graag welke van de Mechelse restaurants graag kinderen ontvangen? Kijk dan of het ‘Rommy icoon’ op de deur hangt. Dit is een blauw poppetje, en zo weet je zeker dat je meer dan welkom bent.

Meer weten over de kindvriendelijke stad Mechelen? Check de website van Kinderstad Mechelen.

2. Amsterdam

Over de grens, maar oh zo mooi! En heel veel te doen voor kinderen. Breng bijvoorbeeld ene bezoekje aan het NEMO Science Museum. Trek je scheikunde jas aan en wordt samen met je kind een wetenschapper die allerlei proefjes uitvoert. Bekijk ook de tentoonstelling over het heelal en ga op ontdekkingsreis naar de ruimte.

kindvriendelijke steden

Tijd om voor de kleinsten om hun energie even kwijt te geraken? Het kost je helemaal niks en er is ruimte zat: de stadsparken van Amsterdam. Denk aan het Vondelpark, waar je heerlijk kan wandelen. In dit park staat ook een klimboom, leuk voor elke leeftijd om hierin te klauteren en klimmen. Oh en vergeet niet te voetballen, plaats genoeg hier!

Wist je dat je een speciale kindervriendelijke rondvaart kunt reserveren in Amsterdam? Tijdens de rondvaart worden kinderen echte zoetwaterpiraten! Zij krijgen boekje met leuke opdrachten, wat potloden en een piratenkijker mee. De kinderen luisteren naar hun eigen audio verhaal waarin Harold en Sjonnie ze meenemen op avontuur door de grachten. Tickets met korting? Die koop je hier!

Maar er is meer! De dierentuin Artis bijvoorbeeld. De oudste dierentuin van Nederland, en midden in de stad! Je kids zullen zich hier gegarandeerd vermaken. Wanneer zijn we weg?

3. Den Haag

Den Haag is de stad waar de Nederlandse regering zit. Misschien heb je het idee dat het een saaie stad is, maar dat is zeker niet zo. Er zijn in Den Haag heel veel leuke kindermusea te vinden. Den Haag kan je trouwens combineren met een dagje Scheveningen. Zandkastelen bouwen, rennen over het strand en wandelen over de pier: een heerlijk uitje dat Den Haag zeker een van de kindvriendelijke steden maakt.

Ontdek Nederland in het klein en breng een bezoek aan Madurodam. Een stad vol miniaturen, doe-dingen en attracties, het park is leuk in elk seizoen. Nu in de winter kan je lekker opwarmen aan een kampvuurtje met warme chocolademelk. Heerlijk!

Een lunchtip: als je in Den Haag bent, ga ’s middags een hapje eten bij Tosti van Josti. Een perfecte lunchroom voor een gezinsuitje, want croques of tosti’s bij de noorderburen zijn altijd een goed idee! Kinderen kunnen er zelfs met krijtjes muren onderkliederen en sommige stoelen zijn schommels. Er werken mensen met een arbeidsbeperking, die met veel plezier de dranken en tosti’s serveren.

kindvriendelijke steden
Letterlijk uitwaaien in Scheveningen

4. Brussel

Onze eigen hoofdstad leent zich ook prima voor een citytrip met kinderen. Brussel is ontzettend veelzijdig en je kan afwisselen tussen attracties, musea voor de kids en bezienswaardigheden voor de ouders. Een no brainer, maar deze mag je natuurlijk niet missen: het Atomium. Gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in de jaren ‘50. Wisten jullie dat dit staaltje vakwerk maar een halfjaar zou blijven staan? Ondertussen is het het gezicht van Brussel!

Ook erg leuk met de kleintjes: het Aquarium van Brussel. Hier kan je allerlei kleine waterdieren van over de hele wereld ontdekken. Voor eventjes waan je je aan diepzeeduiker en kan je je ogen de kost geven aan het rijke onderwaterleven.

Musea zijn er trouwens ook genoeg in Brussel, zowel voor jong als oud. Kies bijvoorbeeld voor het Legermuseum, Autoworld of het Stripmuseum. Vergeet de uitstap niet af te sluiten met een heerlijke Brusselse wafel!

kindvriendelijke steden

5. Hannover

Hannover staat misschien niet bovenaan je lijstje voor een citytrip, maar deze stad is een bezoekje meer dan waard. Ga naar het prachtige Neues Rathaus, dat eerder op een paleis lijkt dan op een stadshuis. Bovenin het gebouw word je beloond met een mooi uitzicht over de stad.

In de dierentuin Erlebnis Zoo weet je zeker dat je kinderen zich kunnen uitleven. Van indrukwekkende olifanten tot ijsberen, deze dierentuin heeft het! Combineer de zoo met een bezoek aan het prachtige Slot Marienburg, op een halfuur van de stad. Je stapt zo in een sprookje. Neem een gids en laat je betoveren door alle verhalen over de geschiedenis van het kasteel.

Genoeg kindvriendelijke steden die de naam waardig zijn! Een citytrip met kinderen kan dus zeker. Wij willen in 2018 graag naar Berlijn.

Waar gaat jullie volgende citytrip heen?

5 reacties

 1. avatar

  Hallo. Leuk artikel :-). Een anrader met kinderen is ook het Belvue museum. Kennismaken met de Belgische geschiedenis op een interactieve manier. De eerste zondag van de maand zelfs gratis.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Leuke tip!

 2. avatar

  Wat een mooie plekjes heb je bezocht! Super leuk om zo op onbekendere plekken te komen 🙂 Van de meeste plekken had ik nog nooit gehoord, maar het lijkt me daar juist zo mooi

 3. avatar

  Dit jaar ook naar Den Haag geweest. Weliswaar zonder dochter, maar inderdaad een fijne stad om te bezoeken. Heeft ons positief verrast. Zeker om nog eens terug te gaan.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja, en dan Scheveningen zo vlakbij… Ideaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *