vliegen met peuter tips

Vliegen met peuter, we geven het toe. Heel leuk is dat niet (altijd). Peuters zitten niet stil, snappen vaak nog niet dat rondhossen in een vliegtuig niet kan of vertikken het plots om een dutje te doen op dat oh zo interessante vliegende ding.

Wij hebben er ondertussen heel wat vluchten opzitten met onze peuter. Zo vlogen wij naar Fez, Pisa, Marrakech, Palma De Mallorca, … Telkens was dat een kleine uitdaging, maar we konden af en toe even ademen en dat was dankzij het toepassen van een aantal handige tips die we zelf ontdekten of kregen van andere globetrottende gezinnen.

Is jouw kindje nog een baby? Lees dan ons artikel over ‘vliegen met baby‘ en ontdek onze tips voor een stressloze vlucht.

Bereid je peuter voor

Een peuter snapt heus wat wel wat er staat te gebeuren, dus bereid je kindje op tijd voor en vertel hem/haar over jullie plannen. Samen vliegtuigen spotten in de tuin is leuk of betrek hen bij het zoeken naar een fijn hotel. Je peuter vindt het zeker ook leuk om voorgelezen te worden uit ‘Ikke gaat vliegen‘ of ‘Kaatje in het vliegtuig‘.

De dag voor jullie vertrek, kan je je kindje ook laten helpen bij het inpakken van de handbagage. Laat hen zelf kiezen welke 3 speeltjes ze bijvoorbeeld mogen mee nemen, of welke knuffel ze bij de hand willen hebben. Een betrokken peuter is een blije peuter 😉

Geef je kleintje een eigen rugzak

Elk kindje met zijn eigen rugzak: boordevol lekkers, leuke spelletjes, … Je kind voelt zich een echte reiziger. Steek er zeker ook z’n favoriete knuffel bij, een kleurboekje of bijvoorbeeld een magnetisch tekenbord. Plezier verzekerd!

Ook handig voor in de peuterrugzak: een kinderkoptelefoon. Zo stoor je geen andere reizigers als ‘Frozen’ of ‘Paw Patrol’ voor de tiende keer op repeat gaan. Door geluid toe te voegen aan hun filmpjes, blijven peutertjes iets langer gefascineerd door het schermpje (voor één keer willen we dat ze zo lang mogelijk blijven kijken!).

Rondrennen op de luchthaven

Verwacht van je peuter niet dat hij braaf naast je zal wachten aan de gate of flink blijft zitten in de buggy tot het tijd is om te boarden. Dat is toch buiten ons zoontje gerekend! Ren samen rond, speel verstoppertje (niet te gek want jullie willen natuurlijk wel je vliegtuig halen) of ga samen nog even een broodje eten. Ga vooral niet zitten wachten op een stoel. Dat moet straks al lang genoeg!

Uit ervaring is het voor een peuter al best vermoeiend: de rit naar de luchthaven, de security door, … Dus de tijd die er nog over is voor het boarden: ACTIE! Om daarna met z’n allen (hopelijk!) even tot rust te komen op de vlucht. Dan een fopspeen helpt hier ook altijd om dat laatste beetje energie te doen zakken.

Ja tablet, hallo!

Loedermoeder, ik beken. Er is niets zo fijn om tijdens het vliegen met peuter gebruik te kunnen maken van schermpjes. Op een langeafstandsvlucht kan je peuter zelf een filmpje kijken op het schermpje voor hem. Op een korte vlucht neem je zelf een tablet mee aan boord. Je kan een dag op voorhand filmpjes downloaden van Netflix (tips: Animals, Care Bears, Peppa Pig…) of de favorieten van je kindje downloaden op YouTube. Ahja, aangezien er meestal geen WiFi aan boord is, kan het handig zijn om die dingen te hebben klaarstaan.

Toffe apps voor je peuter om mee te spelen zijn: Duplo, Woezel & Pip, Lego, Wannagogo, Nijntje en de Ketnet app. Plezier verzekerd. Is jouw peuter trouwens net als de onze absoluut geen ‘zittend gat’? Tijdens onze laatste vlucht hebben wij Morris naar de tablet laten kijken maar wel rechtstaand, tussen onze benen. Heel onnozel, maar dan had hij niet het gevoel dat hij ‘moest’ blijven zitten.

Op onze laatste vlucht kreeg Morris voor het eerst een eigen stoel (hij werd twee in september), met wisselend succes. Fijn dat hij een eigen tafeltje heeft voor de tablet of wat eten/drinken, zeker ook fijn dat hij niet de hele tijd op je schoot zit te friemelen en je raampje open en dicht wil doen. Maar tegelijk wil hij niets liever dan dat, dus héél veel op z’n eigen stoel zitten was er niet bij.

vliegen met peuter

Eten, eten, eten…

Voorzie genoeg eten. Vliegen met peuter is ook: te pas en te onpas eten tevoorschijn toveren. Kleine dingetjes zoals rozijntjes, wat koekjes of klein fruit. Elk nieuw ‘knabbeltje’ is weer een welgekomen afwisseling. Zorg dat je niets mee neemt waar je kind sowieso vuil van wordt (iets met chocola op of kerstomaatjes met pitjes overal). Wij bestelden voor onszelf een broodje op de vlucht en voor Morris een croque monsieur. Die heeft hij met veel smaak opgegeten, en we waren weer een kwartiertje verder.

Voor langere vluchten: slapen maar!

Eén tot vier uur vliegen met peuter, dat overleeft je zoon of dochter wel zonder dutje. Maar er zijn natuurlijk ook langere vluchten, of nachtvluchten die je naar een ander continent brengen en waarvan je hoopt dat je peuter er een stukje van zal slapen.

Deze tips kreeg ik van andere mama’s (zelf nog niet kunnen uittesten maar wordt vervolgd):

  • Bedbox van Jetkids: deze kan je gebruiken als vliegtuigbedje maar is ook leuk omdat het een koffer is en je kindje zich zo ook een beetje globetrotter kan voelen. Ga je backpacken, is het natuurlijk niet handig om dit ding mee te zeulen. Anders een goeie oplossing!
  • Cares vliegtuig harnas: je kindje zit gelijkaardig vast zoals in een autostoel wat dus veiliger én handiger is als ze in slaap vallen, zo gaan ze door het draaien niet in gekke posities liggen of uit het stoeltje vallen.

Vliegen met peuter: hoe overleven jullie het? Heb je een tip die je met andere mama’s en papa’s wil delen? Laat het zeker zeker weten in een reactie!

Safe travels!