Een buikje krijgen, héérlijk toch? Zwanger zijn, the best! Ik keek er maanden (uiteindelijk anderhalf jaar) naar uit. En toen het zover was, vond ik het zalig. En toch zijn er veel dingen die ik dacht te weten, maar helemaal niet wist voor ik zwanger werd.

Hier had ik géén idee van!

JE HOORT NU BIJ EEN CLUB

Ineens is het daar. Je wordt toegelaten. Tot de club van de moeders. Tot je zwangerschap was je een outsider, je wist er niets van, had geen idee wat een moeder moest doorstaan en kon alleen maar een beetje meepraten van ‘horen zeggen’. Maar nu hoor je erbij. Er worden whatsappgroepjes opgericht met (toekomstige) mama’s, leuke merken van zwangerschapskledij worden je toegestuurd en zware bevallingsverhalen worden vlot gedeeld. Maar! Je bent er nog niet. De club van de moeders geeft je pas volledig lidmaatschap als je ook effectief bevallen bent.

EEN KWAALTJE? ONGEMAKKEN x 1000!

Tuurlijk wist ik welke kwaaltjes bij zwanger zijn komen kijken. Dacht ik! Had er echter geen idee van dat een spatader of een aambei ook op dat lijstje stonden. Wist ik veel dat ik tot 7 keer per nacht zou moeten opstaan om te plassen en een stuk minder energie zou hebben. Of dat ik op sommige, zware dagen mijn eigen enkels nergens meer zou vinden! Als je droomt van zwanger worden, dan droom je van een buikje, en die bewegende baby… Dat is wat je je inbeeld, niet al die ongemakken. De laatste weken heb ik ook niet veel zin meer om op reis te gaan. Say what? Ikke? Yep. Al kan ik me ook wel voorstellen dat ik die ongemakken straks snel vergeten ben.

NESTELDRANG ALL OVER THE PLACE

Zo geestig hoe ik opeens lijsten met klusjes begin te maken. Nu goed, opeens… Ik maak die lijstjes wel vaker maar nu wil ik ook écht wel dat het gebeurd. NU! En zelf ga ik ook aan het opruimen. Of kleertjes wassen, ze heerlijk opvouwen en uren wegdromen in zijn/haar kinderkamertje. Haha! Ik herken mezelf amper. Vandaag ben ik 2 uur met het doopsuiker bezig geweest, lekker creatief. Ook niet echt ‘Nies’. Maar voor ons beebje wil ik graag alles in orde hebben.

LANGE LIJST TO DO’S

Dat er bij een baby en zwanger zijn wat kwam kijken, wist ik heus wel maar mensen… Met wat ze je allemaal opzadelen. Kraamzorg aanvragen daar, een vroedvrouw ginder, kraamgeld bij die instantie, doopsuiker op die website, het geboortekaartje op nog een andere, een geboortelijst leggen, … En ga zo maar door! Ik ben even heel blij dat ik 3/5 werk, ik weet echt wel wat doen na m’n uren.

BYE BYE BUIKSPIEREN

Nee, ik ga niet beweren dat ik er had. Allicht wel maar echt getraind waren ze niet. En toch.. Ik mis ze zo! Als een echte walvis moet ik ’s nachts uit bed (7 keer, remember). Soms lukt het me goed, andere keren moet ik er een flinke kreun bij geven. Mezelf hierbij wat uitlachen, werkt.

IEDEREEN KRIJGT PLOTS EEN MENING

Iedereen? Ja echt IEDEREEN! Ik schreef er onlangs nog dit druk besproken artikel over 🙂 Over wat je wel en niet mag eten. Over hoeveel je mag bijkomen. Over wat leuke namen zijn, en welke zeker niet! Of je voor een onthaalmoeder of crèche moet gaan. Hoe lang je partner best verlof neemt na de bevalling. Over werkelijk alles heeft iedereen wel iéts te zeggen.Wat ik erg frustrerend vind, is dat ook iedereen een mening heeft over die buik van je: ‘Goh, amai dan ben jij al goed rond als je nog tot september moet’ tot ‘dat is een bescheiden buikje zeg!’ Euh, wat is’t nu?

TRAANKANALEN OPEN

Ik ben een stiekeme emo. Ik zeg wel stiekem, want de mensen die mij de laatste jaren hebben zien huilen kan ik op 1 hand tellen. Op 3 vingers misschien zelfs. Maar de laatste tijd, in combinatie met vermoeidheid, laat ik het wel eens stromen. Onlangs nog, op het huwelijk van mijn broer, heb ik enkele keren flink staan bleiren. Toen de bruid na de openingsdans ook nog haar grootvader ten dans vroeg, gingen mijn sluizen volledig open. Laat me ook aub geen bevalling zien op televisie (jawel jawel jawel… ik wil alles zien!), want dan is het sowieso ook prijs!

Wat wist jij niet over zwanger zijn voor je een buikje kreeg? 

6 reacties

 1. avatar

  Echt heel herkenbaar vooral dat tranendal 🙂

  1. avatar

   Niet te doen hé 🙂

 2. avatar

  Herkenbaar. 🙂 In het verlengde van die laatste had ik zelf nog nooit gehoord van kraamtranen… jij wel? (je kan maar beter voorbereid zijn, haha) Sterkte met de laatste loodjes (en genieten!)

  1. avatar

   Haha, ja dat fenomeen heb ik al paar keer zien opduiken en ook door de vroedvrouw gewaarschuwd… Dag 3 moet blijkbaar even pittig zijn, dus daar zijn we alvast een beetje op voorbereid 😉 Dankjewel Yvonne, genieten doen we!

 3. avatar

  Zoo ook herkenbaar! 🙂 🙂

  1. avatar

   Haha! Goed om te weten dat ik niet alleen ben 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *